Site içi SEO optimizasyonu (1)

Blog » SEO Eğitim Makaleleri » Site içi SEO optimizasyonu (1)

Online SEO eğitimi yazı dizimize site içi SEO işlemleriyle devam etmek istedim.

Yazı İçeriği

İlk konumuz olan alan adı optimizasyonu yazımızda örnek hedef kelimelerle birlikle konuyu güçlendirmeye çalışmıştım. Şimdi ise site içerisinde yapılması gereken işlemleri genel ve detaylı şekilde anlatacağım. Sıralamalarda yükselmenin temeli aslında site içerisinde yaptıklarınızdır, bunun için bu konuya önem vermenizi öneririm.

Site içi SEO Adımları

Çok geniş olacak bu konunun giriş basamaklarını bu yazımızda sizinle paylaşmayı istedim. Sitemizi takip ederseniz, yeni yazılardan ilk siz haberdar olabilirsiniz. Bu yazımızda site içi SEO yöntemlerinin en önemlilerinden bahsettik, iyi okumalar 🙂

Site içerisindeki gereksiz kodları temizleyin

Web sitenizi ziyaret eden kullanıcılara sadece görmek istediği gösterilmelidir. Bunun haricindeki tüm kodların site içerisinde görünmeyecek şekilde düzenlenmesi gerekir. Ayrıca site içerisinde gereksiz yere kullanılan karmaşık kod dizini, sitenizin yavaş yüklenmesine ve arama motorları için de bir takım dezavantajlara sahiptir; bu nedenle kodunuzu “temizlemek” için zaman ayırın.

Sitenizin yüklenme hızını test etmek için GTmetrix veya Google Pagespeed Insight‘tan faydalanabilirsiniz.

robots.txt dosyanızı kontrol edin

Robots.txt, sitenizin indexlenmesini istediğiniz sayfalarla birlikte, indexlenmesini istemediğiniz sayfaları arama motorlarına göstermenize yarayan ayrıca tarayıcı tabanlı engellemeler yapabileceğiniz bir text dosyasıdır.

Normal şartlarda, arama motorları web sitenizin her sayfasını tarar ve dizine ekler. Arama sonuçlarında listelenmesini istemediğiniz sayfaları arama motorlarının örümceklerine robots.txt dosyası aracılığıyla bildirip, listelenmesinin önüne geçebilirsiniz.

Ayrıca sitenizdeki içerikleri bir bot (bir yazılım diliyle oluşturulmuş ve sitenizden otomatikman içeriklerinizi kopyalayan zararlı kodlar) yardımıyla kendi sitesine çeken kişilerin yazmış oldukları bu botların tarayıcı bilgilerini Google Analytics vb. araç yardımıyla elde edip engellemeniz mümkündür.

Robots.txt kullanımına yönelik detaylar için bu adresten bilgi alabilirsiniz.

Sunucu hatalarını not edin ve düzeltin.

Sitenizin ziyaretçi sayısı arttıkça, sunucu hatalarıyla karşılaşacak ve sayfalarınız zaman zaman hatalar verdiğini göreceksiniz. Bu durum modern web gelişiminin kaçınılmaz gerçeğidir. Yapmanız gereken, sunucunuzun durumunu yakından takip etmek ve sitenizle ilgili tüm hataları mümkün mertebe en hızlı şekilde gidermektir.

URL’lerinizi statikleştirin.

Site içi SEO - Statik URLDinamik ve statik URL’lerin ne olduğunu bilmiyorsanız, bu terminoloji size tuhaf gelebilir. Önce dinamik URL’leri kısaca
anlatayım; Dinamik URL’ler, sitenin veritabanına yapılan sorgunun niteliğine bağlı olarak farklı içerik sayfaları üreten URL’lerdir. Örneğin www.site.com/?kategori=bilgisayar&urun=123 Statik URL’ler ise, tam tersine sabit sayfalardır, manuel işlemlerle içerikler değişir. Örneğin www.site.com/bilgisayar-markalari Çok az istisna dışında, sitenizin URL’leri statik olmalıdır, yalnızca onlara manuel değişiklikler yaptığınızda değişir. Bu genellikle daha güvenilir ve arama motorlarının sevdiği yöntemdir ve alan adınızın URL’ine gelen backlinkler de statik olacağından, sayfa değerini arttırmanıza yardımcı olacaktır.

URL kırınımlarını (breadcrumbs) mantıklı belirleyin

Alan adınızı kısa tutmanızla birlikte URL’lerinizi de kısaltmanız gerekir. Sitenizin yönetilebilirliğini daha kolay hale getireceği için hem kullanıcılarınız hem de sizin işinizi kolaylaştıracaktır. Örneğin, bir “ürün ve hizmetler” alt kategori sayfanız varsa, bunu yalnızca “ürünler” veya “hizmetler” olarak kısaltmayı düşünün. “Yeni oluşturulan web sitelerinde site içi SEO nasıl yapılır ” gibi uzun bir blog başlığınız varsa bu başlığı kısaltmayı düşünmelisiniz. Örneğin : “Site içi SEO yöntemleri” gibi… Hem başlıklarda hem de URL’lerde Mümkün olduğunca gereksiz eklemeleri veya uzantıları kaldırın ve sizin için önemli olan şeylere odaklanın.

Site haritaları internet sitelerinin vazgeçilmezidir!

Sitemap dosyalarının temel kullanım nedeni, kullanıcıların sitenizde rahatça gezinmelerini kolaylaştırmaktır. Fakat bu görevi sitelerin üst menülerinde kullandığımız kategori hiyerarşileriyle sağladığımız için, sitemap dosyaları arama motorlarının işini kolaylaştırmaya yarıyor diyebilirim.

Sitemap dosyalarındaki temel amacınız, sitenizin tüm sayfalarının kapsamlı bir listesini URL bağlantılarıyla mantıksal olarak oluşturmaktadır. Sonrasında ise site haritalarını Google Webmasters Tools aracılığıyla Google’a bildirmeniz gerekiyor. Ayrıca sitemap dosyalarının adreslerini sitenizde bulunan robots.txt dosyasına ekleyebilirsiniz. Örnek kullanım için; https://www.seoium.com/robots.txt

Site içi SEO konusunun bu kadarla kısıtlı kalmayacağını belirtir, ilerleyen günlerde konu daha da genişletilecektir.

Takipte kalın 🙂

Savaş Şahin - 04/05/2017 - 0 Yorum

Yorum Yap



logo

Bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin
İletişim Bilgilerimiz
  • İstanbul
  • +90 531 206 68 99
  • iletisim@seoium.com

Copyright © 2020 All Rights Reserved