Backlink Stratejileri Nasıl Olmalıdır?

Blog » OffPage SEO » Backlink Stratejileri Nasıl Olmalıdır?

Ülkemizdeki en büyük firmalardan en küçük esnaflara kadar internet sitesi olan iş yerlerinin büyük çoğunluğu nasıl dönüşüm elde edeceği konusunda halen çıkmazlarda. Sırf internette adımız olsun diye internet sitesi sahibi olan kişilerin bu düşünceden arınıp, bunu dönüşüme nasıl çevirebilirim şeklinde düşünmeye başlaması gerekiyor. SEO kavramından haberi olan bilinçli-kısmen bilinçli kişiler ise eğer dışarıya SEO işlemleri ve backlink inşası için ayıracak harici bir bütçesi yoksa bunu kendi içerisinde yapma yolunu seçmektedir. Bu durum iki farklı sonuç doğurur;

Yazı İçeriği

  1. Maliyeti düşük olur: Danışmanlık ücreti için harici bir ücret ödenmez, bu sayede bu ücreti de siteyi geliştirmeye harcayabilirsiniz.
  2. Sonuçlarına katlanmak gerekir: Yanlış bildiğiniz doğruları sıklıkla uygulamaya devam ettiğiniz sürece, hiçbir şey yolunda gitmeyecektir. (Eğer ne yaptığınızı biliyorsanız, sorun yok!)

Bu sonuçları belirttikten sonra backlink inşası  ve tanıtım yazısı ilişkisiyle devam edelim.

Kaliteli Backlink İnşası

Türkiye’de backlink profillerinin büyük çoğunluğunu dofollow linkler oluşturmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse, sahibinden.com’un aşağıdaki Backlink Analizi grafiğine bakabilirsiniz.

Sahibinden.com Backlink Analizi

Görsel, Majestic.com‘dan elde edilmiştir.

Toplam 26,400,887 backlinkin 22,265,000‘i follow (Genel tabirle Dofollow) linkten oluşmaktadır.  Sahibinden.com gibi örnek siteleri baz alarak SEO çalışmaları yapan kişi ve firmalar ise haliyle bu yapıya benzer şekilde işlemler uygulamaktadır. Fakat her site için “bu backlink profilinin etkisi olacak” gibi bir durum düşünülmemelidir. Buna ek olarak, sürekli bir şekilde textlink olarak alınan backlinklerin de eğer anchor text çeşitliliği sağlanamazsa, Google tarafından manuel işleme tabi tutulabileceğiniz ihtimalinin olduğunu unutmamalısınız. Bu yüzden her siteye, sitenin bulunduğu sektöre göre özelleştirilmiş backlink yöntemleri uygulanmalıdır.

Tanıtım Yazısı ile Linklemeler

Bundan yaklaşık 4 yıl önce yurt dışına yapmış olduğum bir SEO çalışmasında tanıtım yazıları yayınlarken kullandığım yöntemi tamamen değiştirmeye karar vermiştim. Türkiye’deki bir çok kişinin tanıtım yazıları yazdırırken/yazarken uyguladığı bir tek yöntem vardır. Ortalama her 100 kelime için 1 adet link çıkışı (Bu oran kişiden kişiye değişiklik gösterebiliyor.) yapmaktır. Örnek verecek olursam, 250 kelimelik bir yazıda 2 yada 3 link çıkışı sağlanıp bunların bir tanesi hedef anchor text ile ana sayfa/kategori veya ürün adresine yönlendiriliyor, ikincisi farklı anchor text ile farklı bir sayfaya ve üçüncüsü ise site ana sayfasına URL şeklinde yönlendiriliyor.

Yukarıdaki örneğin kullanımını binlerce site için görebiliriz. Fakat şöyle de bir durum var ki, Google Machine Learning yöntemiyle bu tip yazıların sıralamayı etkilemeye yönelik hazırlanmış bir yazı olduğunu anlamakta ve sırf bu yüzden 2016 yılının Eylül ayında bu yöntemi uygulayan milyonlarca internet sitesini sıralamadan çıkardı. Bunlar hem tanıtım yazısı yayınlayan siteler, hem de tanıtım yazısı alan siteler şeklindeydi. Çalışmaların kalitesiz, SEO işlemlerinin yanlış uygulanmasından dolayı bir çok internet sitesi halen cezalı durumdadır diyebilirim.

Tanıtım yazıları almaya devam etmeyi düşünen arkadaşlar için önerim; Yazınız tanıtım içeriği olarak değil de, öneri şeklinde hazırlanmalıdır. Yani işin biraz viral kısmına yönelmelisiniz. Ayrıca her yazınızda bencil davranmayı bırakıp, otoriter sitelere de linklemeler yapabilirsiniz. Bu yöntemle emin olun hem dönüşüm oranını arttıracaktır (Ziyaretçi sayısı yüksek bir sitede tanıtım yapıyorsanız) hem de organik sıralamalarda sitenizin yükselişi daha sağlıklı olacaktır.

Yerel SEO İşlemleri için Linklemeler

Daha önce yazmış olduğum yazıdaki şu kısımda bahsettiğim gibi, öncelikle Google My Business aracılığıyla harita listelemesine sahip olmalısınız. Sonrasında ise konum bazlı link eklemeye izin veren internet sitelerinden amacına uygun şekilde linkler alarak işinizi bir hayli kolaylaştırmış olursunuz. Bu sitelere örnek vermek gerekirse; Foursquare, Yelp, YellowPages, firma rehberleri ve dizinler yeterli olacaktır.

Backlink Alınırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Son olarak genel backlink yapıları üzerine bir kaç maddeden bahsetmek istiyorum. Aşağıdaki maddeleri eğer benimserseniz, backlink çalışmalarınızda bunları kural haline getirip tüm linklemeleri bu doğrultuda yapabilirsiniz.

  1. Sitenizle alakalı düzeyi yüksel içeriğe sahip sitelerden linkler alın.
  2. Otoriteye önem vermelisiniz. Otorite puanlarının test etmek için Moz ve Majestic gibi SEO araçlarını kullanabilirsiniz.
  3. Gerçek trafiği olan internet sitelerini dikkate alın. Bu sayede mevcut linklerinizin dönüşümle sonuçlanma oranı artacaktır. Bunun için SEMRush‘ı kullanabilirsiniz.
  4. Anchor Text dağılımınızı çok iyi yapmalısınız. Bir tane hedef kelime yerine on tane alternatif kelimeye yönelmeniz daha akıllıca olabilir. Örneğin hepsiburada’nın anchor text dağılımı şöyledir;
  5. Anchor textler ile backlink alınan sitenin içeriği de birbiriyle ilişkili olmalıdır.
  6. Otomatik backlink oluşturucu sitelerden uzak durmalısınız. Whois vb. internet siteleri bunlara örnek olarak verilebilir.
  7. Alakasız yorum backlinklerinin bulunduğu blog sitelerinden yorum backlinki almamalısınız.
  8. 404 hatası veren sayfalara alınan backlinkleri 301 yönlendirmesi ile ilgili sayfaya yönlendirmelisiniz.
  9. Sosyal medya üzerinden bağlantı paylaşma sıklığını arttırmalısınız. Dönüşüme etkisi fazla olacaktır.
  10. Coğrafi hedefleme yapılarak alınan linklerin katkısı fazla olacaktır, bunun için arama motorlarında “istanbul inurl:firma-ekle” ve benzeri aramalar yaparak faydalanabilirsiniz.

 

Savaş Şahin - 02/20/2017 - 6 Yorum

Yorum Yap



Enes Okuyan

7 sene önce

Yararlı bir yazı olmuş ellerine sağlık.

İthalatçı

7 sene önce

404 hatası veren sayfalara alınan backlinkleri 301 yönlendirmesi ile ilgili sayfaya yönlendirmelisiniz.
Bunu nasıl yaparız. bununla ilgili bilgi verebilir misiniz?
Sitemiz vardı taşımak istiyorduk başka bir domaine. 301 yönlendirmesinden bahsettiler ama yapamadık kaldı öyle.
Cevap verirseniz çok çok memnun olurum.

Savaş Şahin

7 sene önce

merhaba,

oncelikli olarak mevcut bir siteyi bir baska siteye yonlendirmek icin gerek kategori, gerekse de urun-icerik sayfalarinin tum URL lerinin yeni sitenizde bir karsiligi olmalidir. sadece sitenizde bulunan icerigi a sitesinden b sitesine tasimak istiyorsaniz isiniz cok daha kolay olacak. fakat icerikleri birbiriyle tamamen uyusmayan sayfalar icin ise, manuel yonlendirme yapmalisiniz.

ornek bir icerik yonlendirmesi icin eski sitedeki icerikleri yenisine tasidiktan sonra eger linux sunucu kullaniyorsaniz sitenizin .htaccess dosyasina eklemeniz gereken kod sudur:

RewriteEngine on
RewriteRule ^(.*)$ http://www.yenisite.com/$1 [R=301,L]

Serhat Aykut

6 sene önce

teşekkürler bu faydalı makale için

Murat Dilek

6 sene önce

Her ne kadar tanıtım yazıları ile link almak, Google için değersiz görülse de Türkiye’de ilk sayfada çıkan sonuçlara baktığımızda, sitenin backlinklerinin tanıtım yazılarıyla dolu olduğunu görülüyor. Backlink konusunda gerçekten özgün bir çalışma yapmak çok zor. Bence esas odaklanılması gereken, gerçekten sunduğumuz içeriklerin, hizmetlerin ya da ürünlerin rakiplerden farklı olması ve ziyaretçilerin bunu beğenip, paylaşması. Bu şekilde yakalanan yükselmeyi backlink çalışması ile yakalamak çok zor bence.

Ali

6 sene önce

iyi bir site teşekkürler.

logo

Bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin
İletişim Bilgilerimiz
  • İstanbul
  • +90 531 206 68 99
  • iletisim@seoium.com

Copyright © 2020 All Rights Reserved