Görseller için SEO optimizasyonu

Blog » SEO » Görseller için SEO optimizasyonu

SEO için resim optimizasyonu, site içi SEO yöntemlerinin temel tekniklerinden biridir.

Sitenizde bulunan içerikleri çeşitli elementlerle (resim, video vb.) desteklemeniz gerektiği önerisini bir çok SEO blogunda okumuşsunuzdur. Fakat bu elementleri kullanırken de optimize etmenizde fayda var. Resimleri düzgün bir şekilde optimize etmek sitenize, rakipler üzerinde avantaj sağlar.

Sitenize eklemek istediğiniz resimleri Google veya diğer arama motorlarında arama yaparak direktmen sitenize eklememenizi öneririm. Çünkü telif hakkıyla korunan milyonlarca resimden birine denk gelip, bunu da sitenizde kullanmış olabilirsiniz.

Telif haklarıyla kafanızın ağrımaması bulmak için PixabayUnsplashGratisography gibi sitelerden faydalanabilirsiniz. Eğer daha kaliteli ve çeşidin bol olduğu bir site arıyorsanız, bunun için Shutterstock‘u kullanarak, imaj başına ortalama 1$ ödeme yapmanız gerekecektir.

Bu yazıda, web sitenizin SEO çalışmaları için resim optimizasyonu için size güçlü ipuçları sunacağım.

Alakalı Görseller Seçin

Google resimlere bir çiçeğin resmini yüklediğinizde, Google’ın bu resmin hangi çiçeğe ait olduğunu bildiğini biliyor musunuz? Google, tarama yaptığı web sitelerindeki içerikleri tanıyabildiği gibi, görselleri hatta ve hatta videoları da tanıma yeteneğine sahiptir. Bütün bu anlamlandırma işlemleri makine öğrenmesi ve yapay zeka yardımı ile mümkün olmaktadır .

Anlamlı Görsel İsimleri Kullanın

Fotoğraf makinesi veya telefonlar tarafından çekilen resimler genellikle, DSC002, SCR001 veya IMG123 şeklinde isimler alır. Bu tarz resimleri sitenize eklemeden önce adlandırmanız gerekir. Burada dikkat etmeniz gereken şey, ismin uzun uzadıya olmamasıdır. İdeal olanı 2-5 kelime kullanmanızdır.

Örneğin mutfak mobilyası görüntüsünü yüklüyorsanız, “mutfak-mobilyasi.jpg” olarak adlandırın. Bu sayede google görsel aramalarında “mutfak mobilyası” şeklinde yapılan aramalardan ziyaretçi elde edebilirsiniz.

SEO uzmanları her zaman tanımlayıcı alt etiketlerinin önemini vurgular. Ancak alt etiketiyle birlikte anlamlı görüntü adlarına sahip olmak da çok önemlidir.

Görsellerde Alt Etiketinin Kullanımı

Görselleri web sitenizdeki ilgili kısımlara eklerken kod tarafında, bu görsele alt etiketini ekleyerek tanımlandırmanız gerekir.

Google Analytics Ülke Bazında Ziyaretçiler

Örneğin bu görsel için, “Google Analytics Ülke Bazında Ziyaretçiler” alt metini kullanabilirsiniz.

ALT etiketlerinin kullanım amacı görseli bazı kelimelerle tanımlamaktır. ALT etiketi arama motorlarının görseli anlamlandırmasına yardımcı olur.

ALT etiketleri için ipuçları:

  • Özgün olun.
  • Açıklayıcı olun.
  • İçerisine anahtar kelimenizi bir kez ekleyin.

Doğru Görsel Formatını Seçme

Ne kadar sıkıştırma veya görsel boyutlandırması yaparsanız yapın, uygun olmayan bir görüntü formatı seçerseniz sayfa boyutunu arttırabilir, sayfanın geç yüklenmesini sağlayabilirsiniz.

Genel olarak web’de kullanılan 3 resim formatı bulunuyor;

  1. JPG : Bu görüntü formatını portreler, doğa fotoğrafları ve çok çeşitli renklerde olan fotoğraflar için kullanmanız gerekir. Vektör veya ekran görüntüleri için JPG formatını kullanmaktan kaçınmalısınız.
  2. PNG : Bu görüntü formatı gerçekten çok fazla alan kaplamakta ve ekran görüntüleri, vektör görüntüleri veya sınırlı renkli herhangi bir fotoğraf durumunda kullanılmalı. Temel olarak PNG-8 ve PNG-24 olmak üzere iki çeşidi vardır. PNG-8 sadece 256 rengi destekler. Ekran görüntüleri, vektör görüntüleri vb. için uygundur. Öte yandan PNG-24, JPG’ye alternatif olarak kullanılabilir, ancak JPG’den farkı dosya boyutları çok daha yüksektir.
  3. GIF : Bunları sitenizde hareketli görüntülere ihtiyaç duyduğunuzda kullanmalısınız. Ancak, GIF yapı olarak birden fazla resmin bir araya gelmesiyle oluştuğundan dosya boyutları PNG’den bile kat be kat fazla olabiliyor.

* Ayrıca bir diğer resim uzantısı da WebP‘dir. Önümüzdeki dönemde adını daha fazla duyacağınız bir görsel uzantısı olan WebP‘nin, kayıpsız sıkıştırma yapan bir görüntü formatı olduğunu bilmenizde fayda var. Google’ın On2 Technologies’i satın alımıyla edinilen teknolojiye dayanarak geliştirilmiştir. Şuan kullanımı yaygınlaşmamış olmasının nedeni, halen bir çok tarayıcının WebP desteği sunmamasıdır.

WebP desteği sunan tarayıcı sürümleri aşağıdaki gibidir;

webp desteği sunan tarayıcılar

“Hangi görüntü formatı web sitem için daha etkili olur?” sorusuna şöyle bir cevap vermek isterim;

  • Çok renkli, doğal fotoğraflar için JPG
  • Daha az renkli fotoğraflar, ekran görüntüleri ve vektör görüntüleri için ise PNG etkili olacaktır.

Görselleri İhtiyaç Dahilinde Boyutlandırın

Örneğin 300×250 piksel boyutunda bir görsel alanınız varsa, bu alan için kullanacağınız 1024×768 piksel çözünürlüğündeki bir görsel hem sayfa boyutunu arttıracak, hem de görselin istenilen şekilde görüntülenmemesini sağlayacaktır. Bu yüzden görsel boyutlandırması, kullanıcıların sayfaları hızlı bir şekilde gezinmesini sağlayacaktır.

Resim Sıkıştırma Yöntemleri

Eğer yazılım aracıyla bu işlemi yapmak isterseniz, size önereceğim birkaç yazılım var. En iyileri Windows için RIOT ve Mac için ImageOptim‘dir.

Yukarıdaki yazılımların yerine, web sitesi aracılığıyla görsel sıkıştırma yapmak isterseniz, Squoosh ve TinyPNG tam size göre. Ayrıca WordPress CMS’ini kullanıyorsanız, sizin yerinize bu işi yapan eklentiler mevcut. Bunlar: ShortPixel , EWWW Image Optimizer ve WP Smush It. Bu eklentilerin genel yapısı, görsellerde kullanılan ek bilgileri çıkarır ve resimlerinizi kayıpsız olarak sıkıştırır.

GIF görsellerini sıkıştırmak için ise şu siteyi kullanabilirsiniz: Gifcompressor

Görsellere Altyazı Ekleyin

Görsellere atanmış başlıklar, hem kullanıcıların hem de arama motorlarının görüntünün neyle ilgili olduğunu anlaması için çok yardımcı olur.

Ziyaretçiler başlıkları okuma eğilimindedir ve bu durum haliyle sayfada geçirilen süreyi arttıracaktır. Bu durum da, dolaylı yoldan SEO’ya katkı sağlayacaktır.

Görseller İçin Site Haritası Oluşturun

Web siteniz büyümeye başladığında, Google görsel aramalarından da iyi trafik alacaksınız. Daha fazlasını isteyip, arama motoru örümceklerinin işini kolaylaştırmak isterseniz, resim için de bir sitemap oluşturmanız gerekecektir. WordPress için bunu sizin yerinize yapan çokça eklenti bulunmaktadır. En iyi image sitemap olarak şunu önerebilirim; https://tr.wordpress.org/plugins/udinra-all-image-sitemap/

Umarım bu makale resimler ile ilgili SEO çalışması konusunda size yardımcı olmuştur 🙂

Savaş Şahin - 10/25/2019 - 0 Yorum

Yorum Yap



logo

Bizi aşağıdaki sosyal medya hesaplarımızdan takip edebilirsiniz.

Bizimle İletişime Geçin
İletişim Bilgilerimiz
  • İstanbul
  • +90 531 206 68 99
  • iletisim@seoium.com

Copyright © 2020 All Rights Reserved